Fanshop
Zpět 06.12.2019

Hlavním cílem bude záchrana, ví trenér Sokolova U19 Vít Vrtělka

Aktualita 13700
Zklamání a zejména nespokojenost. To vše zavládlo po podzimní části České ligy dorostu U19 v kabině sokolovského Baníku. A také nebylo divu. Tým z města hnědého uhlí vstupoval do nového ročníku s jinými cíli, než tomu bylo v realitě, když svěřenci trenéra Víta Vrtělky zakončili první polovinu soutěže na třináctém místě.

Do podzimní části jste zcela jistě vstupovali s jinými cíli nežli třináctou příčkou?

Předsezonní cíle byly zcela určitě jiné, a to zejména co se týká způsobu prezentace na hřišti. Určitá utkání, ať už se Žižkovem, Příbramí, Plzní či Českými Budějovicemi, jsme odehráli dobře, přestože se v některých z nich nedostavil výsledek. Ve spoustě zápasů byl ale náš výkon slabý a to je důvod tak nízkého počtu získaných bodů a také umístění.

Byla příčinou i slabá koncovka, když jste ze všech týmů nastříleli nejméně branek?

Slabá koncovka byla jednou z příčin. Polovinu našich branek vstřelil Dotzauer. Bohužel chyběla podpora dalších hráčů jak v číslech, tak často i v samotných herních situacích. Rozhoduje se ve velkém vápně a tam nám chybí důraz a ochota se porvat jak v útočné fázi, tak před vlastní brankou. Navíc jsme si vstřelili v patnácti utkáních pět vlastních branek. To není shoda okolností, to vyplývá z nešikovnosti a neschopnosti předvídat situace právě v pokutovém území.

Všeobecně se vám více dařilo v domácím prostředí, kde jste dosáhli na osm bodů, oproti šesti venkovním…

V naší soutěži není příliš rozdíl mezi domácími a venkovními zápasy. Jde spíš o nastavení hráčů, když jsme dokázali odehrát venku dobré zápasy se Žižkovem, Budějovicemi nebo Vyšehradem, stejně tak jsme v domácím prostředí absolutně nezvládli zápasy s Kladnem nebo Motorletem Praha.

Když se ohlédnete zpátky za podzimní částí, v čem byla vaše síla a naopak v jakých činnostech jste zaznamenal nedostatky?

Odpovím spíše obecně. Chybí nám konkurence v týmu, kádr není dostatečně široký a kvalitní, což je částečně úděl klubu na naší úrovni. Přesto od hráčů očekávám, že věci, které se neustále v tréninku opakují, budou schopní lépe a rychleji přenášet do utkání. V průběhu celého podzimu jsme měli problém na pozici gólmana a na obou krajích hřiště. Na těchto postech nemáme na výběr a hráči, kteří tady nastupovali, ve spoustě případů nepodávali dobré výkony.

Kdo byl tedy podle vašeho názoru nejlepším hráčem podzimní části?

Jak jsem odpovídal v jedné z předchozích otázek. Wolfgang Dotzauer vstřelil devět branek a přidal tři asistence, což je dobrá bilance. Přesto mohl vstřelit reálně o tři až

čtyři góly více. Dalším pozitivem pro mě bylo působení Pepy Friče. Od minulého roku udělal relativně velký posun, držel stabilní dobrou výkonnost a k tomu měl za celý podzim stoprocentní účast na trénincích. V týmu je i několik dalších poctivých kluků, ochotných na sobě pracovat. V určitých fázích zápasů, kdy je potřeba, aby nějakým způsobem strhli i ostatní hráče, se to však zatím nedaří. Často nám na hřišti schází emoce, ať už jakékoliv, a těch hráčů, kteří se pouze vezou s týmem, je na můj vkus hodně.

Před sebou máte zimní přípravu, jakou bude mít náplň a na co se budete po nepovedeném podzimu soustředit?

Momentálně máme přechodné období, kdy trénujeme třikrát týdně. Tréninkový proces ukončíme pro letošní rok 5. prosince. Potom 6. ledna začne hráčům zimní příprava individuálním plánem a 13. ledna se sejdeme k prvnímu společnému tréninku. Po celou dobu zimní přípravy se budeme věnovat jak kondiční, tak herní složce. Přípravné zápasy plánujeme s divizními celky dospělých nebo s kvalitními dorosteneckými týmy.

Cíl do jarní části bude zcela jasný, zachránit se v soutěži?

Mimo další průběžné cíle je tím hlavním záchrana v soutěži.

Zdroj: Daniel Seifert, Deník



Archiv

Partneři