Fanshop
Zpět 30.07.2020

Příběh Baníku ve druhé lize

Aktualita 13862
Baník ve druhé lize působil krásných čtrnáct let. Nyní si můžete tato úžasná léta osvěžit v našem článku, který je plný těch nejpamátnějších momentů.

A jak to tehdy začalo…

V roce 2003 Pavla Makoně požádal sokolovský Baník, aby se pokusil stabilizovat tento klub. Ten hrál krajský přebor a trpěl problémy s nedostatkem hráčů. Prvním úkolem tak bylo přesvědčit talentované hráče, aby dali přednost domácímu týmu před odchodem do blízkých bavorských klubů. 

A nemožné se stalo skutečností. Pavlu Makoňovi se podařilo dohodnout se Sokolovskou uhelnou, aby investovala do podpory klubu výraznější prostředky. Díky nim si tak mohl Baník poprvé dovolit nabídnout svým hráčům alespoň symbolické odměny. Výsledky se brzy dostavily. Už v sezóně 2004 - 2005 vyhrál klub krajský přebor a postoupil po dlouhé době do divizní soutěže. 

Tehdy vedení klubu vsadilo na ročníkový systém výchovy mladých hráčů, místo dosavadních smíšených družstev. Výsledky se záhy dostavily a vedle baníkovského A týmu začaly v republikových žebříčcích stoupat vzhůru i mládežnické týmy. A spolu s tím rostl i zájem veřejnosti. Vůbec poprvé si tak po letech klub mohl začít vybírat ze zástupu dětí, které chtěly obléci jeho dres. To se umocnilo před 14 lety, kdy se klubu podařilo zakoupit licenci pro druhou nejvyšší soutěž v zemi, kde působil až do konce této sezony. 

Především díky podpoře Sokolovské uhelné a města Sokolov klub splnil veškeré podmínky. V jeho řadách pak vyrostla řada kvalitních hráčů, jako je Petr Jiráček, Michael Krmenčík, který zde působil od mládeže, nebo Vladimír Darida, a tým tak jednoznačně potvrdil, že i regionální klub může být velmi úspěšnou líhní talentů. A to i díky tomu, že se ze Sokolova podařilo vybudovat krajské centrum fotbalu mládeže. 

A nejen to. Klub se za posledních 11 let postaral milovníkům fotbalu o nejeden nezapomenutelný zážitek. Jedním z nich bylo pohárové utkání s pražskou Spartou, kterou v její nejsilnější sestavě Baník vyřadil. Nebo hornické derby s Baníkem Ostrava

 

Milníky FK Baník Sokolov 2006-2020 (Fortuna národní liga)

  • 2006/2007: V premiérové druholigové sezóně obsadil Baník jako nováček pěkné 6. místo. Vrcholem byla zřejmě výhra 1:0 v rámci 28. kola v Ďolíčku. Baníkovci zvítězili nad Bohemians Praha před 8686 diváky! Před vyšší návštěvou pak už nikdy Baník nehrál.
    • Trenér Martin Půlpit, asistent Matějka

 

  • 2007/2008: V jarní části baníkovce trénoval oblíbený Martin Hašek. V mužstvu nastupovalo hned několik fotbalistů, kteří si zahráli i nejvyšší soutěž (někteří hrají dodnes) - Tomáš Vondrášek, Jiří Mlika, Petr Mach, Tomáš Hájovský, Jiří Poděbradský, Jiří Fleišman či Petr Jiráček. I na konci této sezony obsadili baníkovci krásné 6. místo.

 

  • 2008/2009: V tomto ročníku nastříleli baníkovci nejvíce branek v historii (56) a to i zásluhou vůbec nejlepšího střelce soutěže Martina Jirouše s 18 góly. Jak vytáhlý útočník, tak i trenér Martin Hašek zakotvili díky úspěšnému působení v Baníku v pražské Spartě. Mužstvo v sezóně třikrát nastřílelo 4 branky v jednom utkání, dvakrát pak dokonce pět! Konečné umístění: 6. místo, Asistenti: Aleš Jindra, Stanislav Purkart

 

  • 2009/2010: Úvodních 7 zápasů bez porážky, vítězství 5:1 nad Jihlavou.
    • Trenér – Stanislav Purkart, asistenti Jiří Dreiseitl a Michal Drahorád; 11. místo

 

  • 2010/2011: Do dějin sokolovské kopané se zapíše především podzimní pohárová jízda, kdy Baník před fantastickou kulisou 5839 fanoušků vyřadil na pokutové kopy Spartu Praha. Následně doma porazil i prvoligovou Mladou Boleslav 3:0, ale v odvetě smolně vypadl také v penaltovém rozstřelu. Vše pod taktovkou bývalého reprezentanta Radoslava Látala. V jarní části pak oblékal náš dres Vladimír Darida. I v této sezoně se Baník umístil na konečném 6. místě.

 

  • 2011/2012: Nejlepší sezóna pro Sokolov ve 2.lize! Celkové 3. místo a nejvyšší počet nasbíraných bodů (52). Radka Látala, který v průběhu sezóny odešel do prvoligové Ostravy, nahradil Aleš Jindra.

 

  •  2012/2013: Další povedený ročník, baníkovci skončili s 50 body čtvrtí. I letos Baník nastupoval pod vedením Aleše Jindry.

 

  • 2013/2014: Baník dokázal vstřelit 4 branky během jednoho poločasu ve Vlašimi. Záložník David Čada se v průběhu ročníku stal historicky nejlepším střelcem klubu ve druhé lize (a nebyl již překonán). Trenérem byl opět Aleš Jindra, který mužstvo dovedl ke konečnému 6. místu.

 

  • 2014/2015: S novým trenérem Danielem Šmejkalem se Baníku dařilo. Na podzim v dramatickém utkání doma přehrál exligovou Olomouc 3:2. Na podzim zářil útočník Marek Červenka, autor 7 branek, který se následně vrátil do pražské Slavie. Baník bral na konci sezony celkové 5. místo.

 

  • 2015/2016: Nejúspěšnější podzim klubu v historii! Baníku se povedl husarský kousek, když na podzim ani jednou nepohrál (zřejmě se tohle v éře samostatné ČR nikomu nepodařilo) a nasbíral historické maximum 29 bodů! V jubilejním 10. sezóně ve 2. lize trvala série neporazitelnost 16 utkání. V týmu se objevili zajímaví fotbalisté jako Bidje Manzia, Miloš Kratochvíl (dnes Jablonec) a odchovanci Laco Takács (současný mistr ČR se Slavií Praha) a David Jablonský (dnes Cracovia, Polsko). Trenérem byl Daniel Šmejkal, který dovedl mužstvo k pěknému 4. místu.

 

  •  2016/2017: Baník se zachránil až v posledním kole, když na hřišti Vlašimi zvítězil 1:0 díky skvělému trestnému kopu Petra Glasera! Trenérem byl Jiří Dreiseitl, kterého od 21. kola vystřídal Vítězslav Hejret. Baník se udržel ve druhé lize a bral 13. místo.

 

  • 2017/2018: S Pavlem Horváthem na lavičce skončil tým na 7. místě, přičemž se dařilo hlavně Janu Kosakovi. Po sezóně ukončil kariéru Vojtěch Přeučil.

 

  • 2018/2019: Za zmínku stojí domácí pohárové utkání proti Baníku Ostrava, které sledovalo 2550 diváků. Sokolovští těsně prohráli. Záchranu si zajistili až v předposledním kole v Táboře díky povedené ráně Standy Vávry. Kariéru ukončili Jan Kosak a Jaroslav Belaň. Baník se umístil na 11. místě.

 

  •  2019/2020: Baník na podzim nasbíral pouhých sedm bodů, a tak přes zimní pauzu přišla řada změn. Na trenérskou pozici přišel do klubu Bohuslav Pilný, který dokázal mužstvo herně i výsledkově zvednout. Sokolov na jaře sbíral body a předháněl se s Varnsdorfem na nesestupových pozicích.  Sezónu ovlivnila celosvětová pandemie COVID-19.
  • Dalšími významnými odchovanci klubu jsou: Patrik Hrošovský. Za Baník také nastupoval a dále ve vrcholovém fotbale se prosadil Michael Krmenčík, Petr Jiráček, Matěj Majka, který odešel v žákovském věku do Sparty Praha a nastupoval i za jejich áčko, Roman Polom, Lukáš Jankovský a již zmiňovaný Tomáš Vondrášek. Určitě bychom neměli nezapomenout na ty největší srdcaře a zmínit hráče s nejvíce starty za Baník. Jako první je Jakub Dvořák II, následuje David Čada, Vojta Machek a David Vaněček – jediní, kteří se dostali přes 200 utkání ve F:NL.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Mládež

Klub hostil několikrát za sebou celorepublikové finále U15. V sezóně 2012/2013 v červnu hostil sokolovský stadion podruhé za sebou finálový turnaj U15, do kterého se probojovalo pět vítězů ligových skupin z Čech i Moravy. K radosti sokolovských fanoušků měl zastoupí i Baník a mládežníci z U15 se proti silné konkurenci dokázali prosadit. Mistrem ČR se nakonec stali fotbalisté SK Slavia Praha. Baníkovská U15 se stala třetím nejlepším týmem v ČR pod vedením hlavního trenéra Milana Gabrleho s asistentem Rostislavem Vokáčem st. A vedoucím byl Jiří Hollý.



Archiv

Partneři