Fanshop
Zpět 09.01.2022

Janovský: Vidím zde velký potenciál

Aktualita 14101
A tým dnes zahájí společnou zimní přípravu. Přinášíme Vám rozhovor s Miloslavem Janovským, který se během zimní pauzy stal jeho hlavním trenérem. V rozhovoru například zaznělo, zda se dají očekávat nějaké další změny v kádru, nebo jak sám trenér hodnotí mládežnickou strukturu klubu.

Trenére, za sebou máte bohaté trenérské zkušenosti. Prošel jste zejména zahraničními soutěžemi, dlouhá léta jste vedl například německý Hof. Následovalo angažmá v polském klubu Kielce, kam jste se přesunul v roce 2018. Z pozice asistenta trenéra jste tehdy vedl místní prvoligový klub Korona. To musela být vynikající zkušenost…

Zkušenost to byla vynikající. Ke všemu jsem navíc vykonával ještě pozici kondičního trenéra, takže jsem současně působil na dvou pozicích. Mé angažmá v Polsku trvalo jeden rok, z rodinných důvodů jsem pak neprodloužil smlouvu, která mi byla nabídnuta. Bylo to strašně složité rozhodnutí. Nicméně infrastruktura, profesionalita a struktura polského fotbalu jsou na vynikající úrovni a odnáším si jen samá pozitiva. Velmi zajímavým zjištěním bylo, jak silně polští hráči vzhlížejí ke každému trenérovi, a to bez rozdílů na jeho národnost.

Nyní Vás v našem klubu čekají boje ve třetí nejvyšší soutěži – ČFL. Jak se vlastně Vaše angažmá v sokolovském Baníku zrodilo a jaké jste měl prvotní pocity?

Byl jsem telefonicky kontaktován Tomášem Provazníkem. Od prvního okamžiku jsem byl rád, že jsem dostal nabídku z vlastního regionu. Vzhledem k tomu, že jsem svou fotbalovou i trenérskou kariéru strávil v zahraničí, dostával jsem nabídky spíše odjinud. Velmi mě zaujala struktura mládeže, která má v Sokolově přechod až do A-mužstva.

Dnes s týmem začínáte zimní přípravu. Přesto jste již stačil detailně poznat zázemí klubu a většinu osobností, se kterými budete během svého angažmá spolupracovat. Můžete se prosím podělit o Vaše první pocity, které na Vás klub udělal?

Ano, dnes začínáme zimní přípravu, ale začínáme zimní přípravu pohromadě. Již dva týdny hráči trénují podle našich individuálních plánů ve střední zátěži tak, aby pro ně začátek společné přípravy nebyl šokující. Ze skladby samotného mužstva jsem nadšen. U mnoha, především mladých hráčů, vidím obrovskou ambici se fotbalově dál posouvat. Tato ambice je základním předpokladem úspěchu a nutí hráče se dennodenně zlepšovat. Portfolio hráčů, kteří se zde chtějí posouvat, je opravdu veliké, což je velkým požehnáním pro naší práci. Věřím, že tvrdá práce každého jedince bude po zásluze odměněna dalším kariérním posunem.   

Obdivuji také práci, kterou vykonává vedení a management. Všichni dělají pro udržení sportovní úrovně v klubu maximum. Dennodenně slýchám signály, ze kterých usuzuji, že klub bude hrát zajímavou roli v českém fotbale.

Jaký je plán zimní přípravy, na co se konkrétně hodláte zaměřit?

V první řadě se zaměříme na obrannou fázi hry. Nic nám nepomůže, pokud vstřelíme tři branky, ale šest jich sami inkasujeme. V prvních přípravných zápasech bych rád viděl některé prvky, které se budeme na tréninku učit. Zpětná vazba z tréninku bude velmi důležitá. V další části přípravy se vrhneme také na přechodovou a finální fázi. Po celou dobu přípravy budeme dbát na individuální fitness progres každého jedince.

Po podzimní části klub balancuje těsně nad sestupem ze třetí nejvyšší soutěže. Jaké jsou Vaše ale i týmové cíle pro nadcházející jarní část?

Hlavním cílem je, aby se klub dostal na pozice, které odpovídají vynakládané práci všech lidí, kteří se na chodu sokolovského fotbalu podílejí. Sportovním cílem v této sezóně bude záchrana ve třetí nejvyšší soutěži. Rádi bychom také v ČFL získali silnější roli. Za další důležitý cíl považuji, aby hráči zapracovali na svých slabých stránkách, které následně co nejvíce eliminují. Základem k tomuto zlepšení je objektivní sebereflexe každého jedince.

Včera klub oznámil výraznou posilu. Naše ofenzivní řady přichází vyztužit odchovanec Rostislav Vokáč, který se do klubu vrací z karlovarské Slavie. Máte radost, že se příchod této posily podařil realizovat?

Jsem velmi rád, že se nám příchod Rostislava Vokáče podařil realizovat. Nejsem ale nadšen z toho důvodu, že jsme Karlovým Varům přetáhli jednoho ze stěžejních hráčů. Příchod Vokáče kvituji zejména z důvodu, jelikož se do klubu vrátil kvalitní hráč, který zde prošel celou mládežnickou strukturou. Baník vychovává mnoho šikovných odchovanců, což je nejlepší možný signál, že se zde s mládeží pracuje na velmi dobré úrovni. Faktem je, že v minulosti v Baníku hráli hráči spíše z jiných regiónů. Věřím, že příchod Vokáče není posledním takovým příchodem a že odchovanci klubu zde najdou své uplatnění na stabilizační cestě, na které se klub nachází.

Můžeme tedy očekávat ještě nějaké další pohyby v kádru?

Samozřejmě, některé další změny v kádru očekávat můžete. Každý hráč, který je v kádru nyní, dostane dostatečné množství času ukázat, že splňuje nároky třetí nejvyšší soutěže. Hráči musí navíc dokázat schopnost plnit taktické záměry, se kterými do klubu přicházím. Kluci znají cestu, kterou se vydáme. Vždy mluvím s hráči narovinu, každý z nich bude znát svou pozici velmi dobře. Našim cílem rozhodně není obměnit celou dosavadní soupisku. Nicméně si myslím, že přestupové okno bude směrem dovnitř, ale i směrem ven, zajímavé.  

Zdroj: anpfiff.info



Archiv

Partneři