Fanshop
Zpět 12.01.2022

Bauerová: Holčičky chodí s nadšením

Aktualita 14102
Také v našem okrese se na podzim rozběhl program UEFA Disney Playmakers pod patronací FAČR. Požádali jsme proto o rozhovor lektorku Playmakers a zároveň trenérku kategorie U10 Petru Bauerovou, která nás seznámí s cílem projektu, jeho dosavadním průběhem a odezvou mezi dětmi.

1) Jak jste se o programu Disney Playmakers dozvěděla a kdo Vás kontaktoval ohledně jeho realizace? Co vše jste musela absolvovat, než jste se stala lektorkou tohoto programu?

Úplně první informace jsem dostala od Ládi Budaye s náznaky, že se něco chystá. Blíže jsme se pak ale domlouvali s Markem Kratochvílem, který si celý projekt pro Sokolov vzal na svá bedra. Všichni lektoři jsme absolvovali rozsáhlé školení zaměřené na metodiku, specifika sportu u děvčat a také na obsah pohádek, podle kterých samotné lekce vedeme.

 

2) Můžete nám přiblížit, co přesně tento program obnáší a jaké jsou jeho cíle?

Program je zaměřený čistě na děvčata, nejlépe ve věkovém rozmezí 5-8 let. Cílem je přivést dívky obecně ke sportu, nejlépe přímo k fotbalu. Během lekcí běháme, skáčeme, házíme, kopeme, děláme kotrmelce, posilujeme vlastní vahou, ale také si čteme pohádky, dokonce jsme hrály tichou poštu (smích). Zkrátka hravou formou se snažíme holčičky seznámit s fotbalem a předat jim lásku k tomuto sportu.

 

3) V sokolovské sekci Disney Playmakers pracujete s Verčou Horvátovou, která je hlavní trenérkou kategorie U7. Jak se vám spolupracuje?

S Verčou jsme si, aspoň z mého pohledu, parádně sedly. Vzájemně se doplňujeme. Každá máme malinko jiný přístup, ale dohromady nám to funguje skvěle.

 

4) V podzimní části jste postupně dovedly holčičky k cíli první části programu, která se nesla v duchu známé pohádky Úžasňákovi 2. Co na holčičky čeká ve druhém pokračování?

Do dalšího pololetí připravujeme lekce na téma Ledové království 2. Budeme si hrát s Elsou, na kterou se děvčata hodně těší.

 

5) Jaký je ohlas na Playmakers u samotných dětí? Těší se na další pokračování?

Holčičky chodí na lekce s nadšením, velmi je tento program baví. Rodiče nám často píší, že se dívky na další lekci těší, že by dokonce rády chodily častěji.
 

6) V Baníku jste hlavní trenérkou chlapecké kategorie U10, a i když jste žena, tak vedení holčičího kroužku je i pro Vás nová zkušenost. Jak velký je rozdíl pracovat s klučičím a holčičím týmem?

Rozdíl je to obrovský. Kluci jsou draci, jsou neposední, soutěživí, pohyb je neskutečně baví. Holčičky jsou oproti tomu klidnější, je pro ně přirozené spolupracovat, nepotřebují mezi sebou soutěžit. Někdy v průběhu lekce rády cvičení vymění za vyprávění příběhu.

 

7) V čem Vy sama spatřujete přínos tohoto programu pro fotbalovou komunitu a čím obohatil konkrétně Vás?

Disney Playmakers představuje skvělý koncept toho, jak přitáhnout dívky k fotbalu, jak ukázat veřejnosti, že i děvčata mohou hrát fotbal. Program dále potvrzuje, že trénovat se dá i hravou formou mimo soutěžní prostředí, které dívky/ ženy, ač si to mnohdy nechceme přiznat, často stresuje. A čím jsem byla obohacena já? Baví mě hrát si s děvčaty, užít si lekci v pohodě, společně vymýšlet příběhy a sledovat, jak to holky baví a jak se sportovně zlepšují.

 



Archiv

Partneři