Fanshop
Zpět 05.12.2022

Stanislav Galisz: Klub nabízí výborné tréninkové podmínky.

Aktualita 14252
V rozhovoru jsme tentokrát vyzpovídali trenérskou legendu FK Baník Sokolov, pana Stanislava Galisze. Tato sezóna je pro úspěšného kouče, kterému pod rukami prošli např. Tomáš Vondrášek, Michael Krmenčík nebo Petr Jiráček, již 27. ročníkem na trenérské pozici v klubu. Pan Stanislav Galisz nám v rozhovoru pro klubový web prozradil, které činnosti ho na práci nejvíce naplňují.

Kompletní výsledky a soutežní tabulka kategorie U14 ZDE.

Trenére, v klubu působíte řadu let, konkrétně tato sezóna je pro Vás již 27.v pořadí. Prozradíte nám, co Vás na činnosti v klubu nejvíce naplňuje?

Určitě je to práce a tréninkový proces s mladými hráči a jejich komplexní rozvoj především individuálních dovedností a schopností a jejich postupné přenášení do týmového výkonu, což je odlišné než práce s dospělými hráči, kde je kladen důraz především na kondiční a taktickou stránku týmového herního výkonu s důrazem na okamžitý bodový zisk. U mladých hráčů je často třeba mít individuální přístup i v hodnocení herního výkonu, a to jak vzhledem k jejich technickým dovednostem, tak fyzické i mentální vyspělosti, rychlostním i kondičním předpokladům, chuti se dále zlepšovat třeba i formou individuálních tréninků a v neposlední řadě i zlepšování ve školním prospěchu. Dále je třeba zmínit i výborné tréninkové podmínky pro práci s mládeží v klubu.

Minulý rok jste zaznamenal se svými svěřenci fenomenální úspěch, když jste v nabité konkurenci získali titul mistra v České lize žáků U13. Jak zpětně hodnotíte tento zdar?

Kluky musím samozřejmě pochválit. V soutěži museli prokázat výkonnostní posun, zvládnout herně náročné zápasy a několikrát i otáčet nepříznivý vývoj utkání. V týmu však bylo mnoho hráčů s vítěznou mentalitou. A i když si kluci v sezóně vybrali i slabší chvilku, tak se dokázali poučit a sezónu dotáhnout do vítězného konce. Zde musím zmínit i výbornou práci trenérů Hájka, Šourka a Židova, kteří kluky vedli v přípravkách.

Daří se Vám také letos. Kategorie U14, která nastupuje i letos pod vašim vedením, přezimuje na skvělém druhém místě. Během celého podzimu jste pouze jednou ztratili body a svým soupeřům jistě naháníte strach. Můžete prosím shrnout podzimní část?

Hráče čekal především přechod z mladších žáků do starších a tím i hra na „celé“ hřiště 1O+1, což kluci zvládli slušně. Dále došlo i k obměně kádru, kdy tým opustili Matěj Kravařík (SK Slavia Praha) a Martin Lukáš (K. Vary), naopak přišli František Venený (H. Slavkov) a Alex Fomkin (B. Svatava). Nově příchozí hráči se dokázali adaptovat na vyšší soutěž a zapracovat do týmu. Před začátkem sezóny se bohužel na turnaji s Viktorií Plzeň zranil Kryštof Majnek, který patřil v minulé sezóně k tahounům týmu a nastoupil až v posledním utkání podzimní části na několik minut. Co se týče sezóny, odehráli jsme hodně herně kvalitních utkání, bohužel jsme se ale nevyvarovali i herním výpadkům. Na tom určitě v jarní části musíme zapracovat. Vrchol podzimní části bylo utkání s Duklou Praha, která prokázala herní kvalitu a vyrovnanost týmu, my jsme bohužel toto utkání nezvládli. Na druhou stranu je to pro nás výzva pro odvetu na jaře v Praze.  

Na začátku této sezóny jste byl jmenován vedoucím žákovského úseku. Můžete prosím zhodnotit i podzimní účinkování zbylých žákovských kategorií?

Kategorie U15 absolvovala podzimní část s velmi úzkým kádrem a pouze jedním gólmanem, což určitě nebyl ideální stav. Tým v průběhu soutěže v mistrovských utkáních často doplňovali hráči z U14. Umístění týmu v polovině tabulky je trochu zklamáním, ale po vhodném doplnění kádru v jarní části tým půjde herně i výsledkově určitě nahoru. Co se týče U13, tak kategorie udělala výkonnostní progres, dlouho se pohybovala na špici tabulky. Některá utkání ztratila až v samotném závěru. Do jarní části půjde tým v dobré výchozí pozici pro umístění na předních místech tabulky. Kategorii U12 čekal přechod z přípravkové kategorie do kategorie mladších žáků v žákovské lize. Tým střídal dobré výkony se slabšími, často se nevyrovnanost výkonů objevovala i v průběhu jednotlivých utkání. Cíl tedy bude určitě kromě rozvoje herních činností a dovedností stabilizovat výkonnost týmu i hráčů v mistrovských utkáních.

Vraťme se ještě ke kategorii U14, která na jaře bude opět bojovat o statut mistra. Věříte svým svěřencům, že znovu dokáží dokráčet až k mistrovské trofeji?

Zde musím říct, že náš prioritní cíl není vyhrát soutěž, ale udělat co největší progres ve výkonnostním rozvoji hráčů. Na druhou stranu klukům věřím, je to jejich hra, vítězství v každém utkání je pro ně přirozená motivace a určitě se o vítězství v soutěži poperou.



Archiv

Partneři